Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Θερμοδυναμική (κατ Β Λυκ)

1__Ιδανικό αέριο που καταλαμβάνει όγκο Vο=1L σε θερμοκρασία Tο=600K και πίεση pο=3atm εκτελεί την κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή ΑΒΓΔ, η οποία αποδίδεται στο διάγραμμα p-V του σχήματος. Ο κύκλος περιλαμβάνει μια ισόχωρη θέρμανση ΑΒ, μια γραμμική εκτόνωση ΒΓ και μια ισοβαρή ψύξη ΓΑ.
α. Να υπολογίσετε το ολικό έργο του αε­ρίου, όταν αυτό εκτελεί μια κυκλική μεταβολή.
β. Να αποδείξετε ότι οι καταστάσεις Β και Γ ανήκουν στην ίδια ισόθερμη.
γ. Να υπολογίσετε τη θερμότητα για κάθε μια επιμέρους μεταβολή.
δ. Να υπολογίσετε το συντελεστή απόδο­σης του κύκλου.
ε. Σχεδιάστε την σε p-T και V-T Δίνεται: CV =3R/2.

2__Ορισμένη ποσότητα αερίου που βρισκεται στη κατασταση Α (p0,V0,T0) μεταβαίνει ισοβαρώς στην Β(….,……, 4T0), στη συνέχεια αδιαβατικα επιστρεφει στην αρχική θερμοκρασία και τελος ισόθερμα επιστρεφει στην κατασταση Α. Βρειτε την αποδοση του κύκλου. Δίνεται Cv=3R/2

3__Βρειτε την αποδοση του κύκλου: Α(p0.V0,T0) ισόθερμα σε B(……,2V0,……) ισόχωρα σε Γ(…..,…..,…..) αδιαβατικά σεΑ(p0,V0,T0). Δίνεται: Cv =3R/2.

4__Δίνεται ο κύκλος Α(p0, Vo, T0) αδιαβατικά σε B(……, 8V0, …..) ισοβαρώς σε Γ(…..,V0,…..) ισόχωρα στην A. Να βρεθεί η απόδοση του. Δίνεται: CV =3R/2.

5__Δίνεται ο κύκλος Α(p0, Vo, T0) ισοβαρώς σε B(……, 2V0, …..) ισόχωρα σε Γ(….., ……,Τ0) ισόθερμα στην A. Να παρασταθεί σε σιάγραμμα p-V, p-T, V-T, U-V, U-p και να βρεθεί η απόδοση του. Δίνεται: Cv=3R/2.

6__Δίνεται ο κύκλος Α(p0, Vo, T0)ισοβαρώς σε B(……, 4V0, …..) αδιαβατικά σε Γ(….., ……,Τ0) ισόθερμα στην A. Να βρεθεί η απόδοση του. Δίνεται: Cv =3R/2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: